F1 PİSTİNDE 24 SAAT BİSİKLET YARIŞINDA PEDAL ÇEVRİDİM
24 saat emisyonsuz sürüş
Bu hafta sonu İstanbul Park Formula 1 pistinde Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Ünlü motorsporları etkinliği Le Mans 24 saat yarışlarından ilham alınarak F1 pistinde emisyonsuz bir yarış düzenlendi. Biz de basın takımı olarak 24 saat boyunca pedal çevirdik. Toplam 80 takımdan 300’nin üzerinde katılımcı, ürettiği yaklaşık 360 kilovatsaatlik güç ile 4 kişilik bir ailenin 1 buçuk aylık elektrik harcamasına denk enerji üretimi gerçekleştirdi. Bu yarışı temiz yapan yönlerden bir diğeri de ülkemizde elektrikli araçlar da satan MG markasının sponsor olmasıydı.
Mobilite dünyasının yükselen trendi iki tekerlek ile elektrikli otomobiller İstanbul Park Formula 1 pistindeki etkinlikte bir araya geldi. Dünyaca ünlü motorsporları dayanıklılık etkinliği olan Le Mans 24 saat otomobil yarışından ilham alan bir bisiklet yarışı bu hafta sonu İstanbul Park’taydı. Biz de basın takımı olarak Türk Telekom İstanbul 24h Boostrace’te 24 saat pedal çevirerek bu yarışa katıldık. Sıfır emisyonlu bu yarış ile hem bisikletlilere farkındalık yaratmak hem de emisyonsuz mobilite yolunda adım atmak hedeflendi. Türkiye’de satışa sunduğu yüzde 100 elektrikli ZS EV modeli ile gold sponsor olan ve güvenlik aracı olarak bisikletçilere eşlik eden MG’nin emisyonsuz turları bu organizasyonun ‘temiz enerji’sine katkıda bulundu.
EĞİMİYLE ZORLADI
Zorlu virajları ve eğimli yapısı ile 9 kez ev sahipliği yaptığı Formula 1’de pilotlarının gözdesi haline gelen Intercity İstanbul Park’ın yokuşları, araçla geçerken göründüğünden çok daha zormuş… Ben daha önceden çeşitli organizasyonlarda bu pistte otomobil kullanmıştım ancak bazı virajlarda yüzde 10’lara varan dikey eğimi bisikletle geçmek bacakları ciddi yük bindirdi. 5.3 kilometrelik pistte tur başına kazanılan irtifa farkı 85 metreyi buluyor. Bu da 24 saat pedal çevirdiğimiz organizasyon için hayli zorlayıcı oldu.
GECE BOYU SÜRDÜK
21 Ağustos Cumartesi günü saat 12:30’da elektrikli güvenlik aracı arkasında 300 kişiye varan rakiplerimiz ile 6 kişilik basın takımı olarak start aldık. Ancak daha sonradan 4 kişi kaldık. Ardından gece sürüşü sırasında bir kişiyi daha kayettik ve son 12 saati 3 kişi geçtik buna karşın değişmeli olarak 24 saat boyunca devam ettik. Zorlu bisiklet yarışı, pazar günü aynı saatte damalı bayrak ile son buldu. Bu zaman diliminde en çok turu atan takımlar kendi kategorilerinde birincilik ödülünü aldılar. En hızlı turu atan sporcu da ayrıca ödül kazandı.
Biz yavaş değildik rakiplerimiz hızlıydı
İSTANBUL 24h Boostrace, 2, 4 veya 6 kişilik takımların değişimli olarak yarıştığı bir organizasyon oldu. Her takımdan aynı anda sadece 1 kişi pistte sürerken pistte kalma sürelerini her takım kendisi belirledi. Biz 6 kişilik basın takımı olarak rakiplerimize karşı ciddi zorlandık. Ben de takım için 24 saatin 7’sinde pedal çevirdim. Toplamda 185 kilometre mesafe kat ederek, 26 kilometre/saatlik bir ortalama hız ile yarıştım. Pistte toplam 35 tur atarak 6 kişilik takımlar arasında en fazla tur atan 9. yarışmacı olmayı başardım. Ünlü 8. virajın çıkışındaki inişte ise 75 kilometrelik bir maksimum hıza ulaştım. Ürettiğim ortalama güç 173 watt olurken maksimum güç ise 1.000 watt’ın üzerine çıktı.
‘4 kişilik ailenin 1 buçuk aylık elektriği’
24 saatlik bisiklet yarışının 8 saatlik diliminde takımım için pedal çevirdim. Sürüş gerçekleştirdiğim 7 saatlik sürede, ürettiğim enerji toplamı 4400 kilojul (KJ) olurken, bu hesapla 24 saatte pedal çeviren bir kişinin ürettiği enerji, 13 bin 200 KJ’ye (3.6 kWh) denk geliyor. Yarışa katılan herkesin aynı güç üretiminde bulunduğu var sayılırsa, kaba bir hesapla 80’e yakın takımdan toplam 300’ün üzerinde katılımcı 24 saatin sonunda 360 kilovatsaatlik güç üretimi gerçekleştirmiş oluyor. Eğer ürettiğimiz enerji depolanabilseydi, ortalama olarak 230 kilovatsaat elektrik harcayan 4 kişilik bir ailenin 1 buçuk aylık elektrik harcamasına yakın bir üretim anlamına gelecekti.
Suzuki kadın takımı zirvede
SUZUKİ Türkiye, 21-22 Ağustos tarihlerinde Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Türk Telekom İstanbul 24h Boostrace” 24 saat bisiklet dayanıklılık yarışına, kurduğu kadın bisiklet takımıyla katıldı. Suzuki’nin toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği öneme dikkati çekmek için oluşturulan #Kadınlarİsterse – Suzuki takımı, takımca kategorilerinde birinci olurken, bireysel olarak da başarılar elde ettiler. Takımın kaptanlığını ise Suzuki’nin sponsorluğunu üstlendiği başarılı triatlet Merve Güney yaptı. #Kadınlarİsterse – Suzuki takımının diğer üyeleri ise triatlet Sera Sayar ve bisiklet sporcuları Arzu Sağnak ile Nihal Özdemir’den oluştu.
İki gün önceki kaza can sıktı
24 saatlik bisiklet yarışına katılacak ekiplerden bir tanesi yarıştan iki gün önceki antreman sürüşünde Kartal sahil yolunda saat 8.00 sularında ciddi bir tehlike atlattı. Yağmurdan saklanmak için otobüs durağına sığınan ekibe, İ.E.T.T’ye ait E-9 hattını yapan belediye otobüsü virajı alamayarak çarptı. Kazanın etkisi ile sporcular yaralanmalar yaşarken, yaklaşık 300-350 bin değerinde bisiklet de hasar gördü. Kazadan sonra otobüsün araç içi görüntülerinin de bulunamadığı iddia edildi.