3 değişik araçla 1000 km
Hafta sonu Marmaris-Fethiye-Bodrum üçgeninde mobilitenin 3 şeridini de kapsayan yaklaşık bin kilometrelik bir yolculuk yaptım. Motosiklet ile 260 kilometrede 4.4 litre/100 kilometrelik yakıt tüketimi ortalaması yakalarken otomobille 620 kilometrelik yolculukta 6.6 litre/100 km’lik bir tüketim ortalaması yakaladım. Bodrumda katıldığım bisiklet yarışında ise 60 kilometrelik kısa parkuru 2 saat 4 dakikada dönmeyi başardım.
MOBİLİTE… Artık A noktasından B noktasına gitmenin ötesinde bir kavram. İki nokta arasında ulaşımımızı sağlarken, dilediğimiz araçla, bazen yaya olarak gidebilme özgürlüğü. Mobilite çeşitliliği her gün artarken, alternatif yakıtlı ulaşım araçları hayatımızda konumunu güçlendirmeye devam ediyor. Üstelik paylaşım ekonomisi dünyasında bu araçlara sahip olmak bile gerekmiyor. Ben de tekerlekli mobilitenin 3 farklı şeridinde bin kilometrelik bir yolculuk gerçekleştirdim. Deneyimlerimi, tüketim verilerini biraz da sektörü kaleme aldım…
İKİ TEKERLE BAŞLADIM
Yolculuğuma Marmaris’ten motosikletim ile başladım. Erken saatte 1 buçuk saat sürmesini planladığım yolculuk için hava sıcak da olsa güvenliğimi ihmal etmeden kaskımı, ceketimi, eldivenlerimi ve botlarımı üzerime giyerek yola çıktım. Rüzgârı hissederek, keyifle ve heyecanla yolun nasıl bittiğini anlamadan Fethiye’ye vardım. 750 cc motor hacmine sahip motosikletimle yolculukta 100 kilometrede ortalama 4.4 litrelik yakıt tüketimi yakaladım. İlk durağım 130. kilometrede Volkswagen Fethiye bayisiydi.
OTOMOBİLDE TÜKETİM FARKI
İlk durağımdan çıkarken şerit değiştirdim ve dört tekerleğe geçtim. Beni karşılayan en büyük fark konfor. Bayiden aldığım 1.0 litre eTsi hibrit motora sahip Volkswagen Golf 8 ile dönüş yoluna geçerken, kaskı ve ceketi attım, koltuğa kurulup telefonumu bluetooth ile araca bağlayarak müziğimi açtım. Başarılı müzik sistemi, güçlü motoru ve yol tutuşu ile Golf 8 beklentileri karşıladı. Dönüş yolunda ortalama 6.6 litrelik tüketim ile motosikletten bir miktar fazla yaktım… Tek kişiyken ve yük taşınmayacaksa otomobilin biraz daha masraflı olabildiğini gördüm.
BİSİKLET BAGAJDA
Bodrum Halikarnas Granfondo için bisikletimi arabaya yükleyerek, iki kızımla birlikte yeniden yola koyulduğumda bu sefer avantaj ortaya çıktı. Bisiklet taşıyıcımı unutmuş olmama karşın, normalde 381 litre hacme sahip olan ancak koltuklar yatınca 1237 litreye çıkan bagaja bisikleti yerleştirerek 200 kilometrelik mesafeyi kat ettim ve üçüncü durağıma vardım.
PAYLAŞIMLI MOBİLİTE DÖNEMİ
MOBİLİTE yön değiştiriyor. Z kuşağı ile yapılan araştırmalarda araç sahipliğinin önemini yitirmeye başladığı görülüyor. Tüketici ulaşımını elektrikli scooter, bisiklet, motosiklet gibi eğlenceye yönelik mobilite araçları ile sağlamayı hedeflediğini vurguluyorlar. Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlayan Martı gibi, Moov ve TikTak gibi, Sarı Bisiklet gibi araç paylaşım uygulamaları popüler ürünler oluyor.
‘PANDEMİ TURİZMİ VURDU, YAN ETKİSİ OTOMOTİVİ’
FETHİYE’YE vardığımda test sürüşü için alacağım otomobilin hazırlanmasını beklediğim sırada hem bayiyi gezme hem de satış müdürü ile sohbet etme fırsatı buldum. Volkswagen Fethiye Bayi Satış Müdürü İsmail Koray, halihazırda çip krizi ile üretim sıkıntıları yaşayan sektörde özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde turizm sektörünün de zorda olmasıyla etkiler yaşandığını vurguladı. Bir yandan araç sıkıntısı yaşanırken, bir yandan da turizm firmaları tarafından sipariş iptallerinin de gelmeye başladığı bilgisini aldım. İsmail Koray, özellikle 17 günlük kapanma döneminde mayıs ayı satışlarının çok ciddi ölçüde etkilendiğini belirtti. Turizmin etkilendiği ve pandemi önlemlerinin arttığı mayıs ayında satışlar düşebilir.
HALİKARNAS’TA 700’E YAKIN BİSİKLETLİ
TÜRKİYE’NİN en büyük turizm cennetlerinden bir tanesi olan Bodrum’a vardığımda, önce şehir merkezinde kurulan expo merkezine giderek yarış katılım belgelerimizi aldık. Önceden kayıt yaptıran yaklaşık 700 bisikletli pandemi önlemleri altında 23 Mayıs 2021 Pazar günü Bodrum Kalesi’nden verilen start ile Bodrum Halikarnas Granfondo etkinliğinde şehri turlayarak bisiklet yarışı yaptı ve muhteşem manzara ve doğada hem rüzgâra hem de birbirlerine karşı zorlu bir mücadeleye girişti. Ben de bisikletimle bu yarışı deneyimleme fırsatı buldum ve 60 kilometrelik kısa parkurda pedal çevirdim. Bu yarıştaki tüketim verilerim ise; 2 litre su ile bir adet enerji jeli ve yaklaşık 1.800 kalori oldu.
BİSİKLET TURİZMİ
Fransa, İtalya, İspanya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde bu gibi organizasyonlarla binlerce kişinin bisiklet turizmi yaparak gezdiği, amatör ve yarı profesyonel yarışlara katıldığı çok önemli bir gerçek. Ülkemizde de son birkaç yıldır mobilitenin iki tekerlekli bu dalı büyümesini sürdürüyor. Granfondo ve amatör yarışlarla bisiklet turizmi canlanıyor. Pandemi bir süre bazı yönlerden darbe vursa bile bu gibi önlemler alınarak açık havada yapılan organizasyonlar ise can suyu oluyor.