Mercedes ihracatını kamyona yükledi
Türkiye’de üretime başlamasının 30. Yılını kutlayan ve geçen yıl 19 bin 688 adetlik üretimle rekor kıran Mercedes-Benz Türk Aksaray kamyon fabrikası 113 milyon Euro’luk yeni bir yatırımla kapasitesini ikiye, çalışan sayısını da bin 800’den, 3 bin kişiye çıkaracak.
Mercedes- Benz Türk’ün 1986 yılından bu yana Aksaray’da üretim yapan, geçen yıl kapasitesinin üzerine çıkıp, kendi rekorunu kırarak 19 bin 688 araç kamyon ve çekici üreten kamyon fabrikası 2018 yılına kadar tamamlanacak 113 milyon Euro’luk bir yatırımla kapasitesini ikiye katlayacak. Fabrikanın 17 bin adet olan kapasitesi, iki yıl içinde 34 bin adete ulaşacak. Fabrikadaki bu genişleme yatırımıyla elde edilecek üretim artışının tamamen ihraca yönelik olacağı belirtildi.
Dün, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katılımıyla temeli atılan yeni kapasite genişletme yatırımının tamamlanmasıyla sadece üretim değil, istihdam da ikiye katlanacak. Buna göre yeni yatırımla 2018 yılına kadar Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 3 vardiyalı üretime geçilecek ve bin 800 kişi olan çalışan sayısı 3 bin kişiye çıkarılacak.
Temel atma töreninde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Mercedes Benz’in Ar-Ge faaliyetlerine çok büyük önem verdiğini, firmanın dünya genelinde yaptığı yıllık Ar-Ge harcamasının 6 milyar dolar civarında olduğunu biliyoruz” diyerek “Mercedes-Benz’in üretimi artıran yeni yatırımlarından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bununla birlikte, Mercedes-Benz’den Türkiye’de sürdürdüğü Ar-ge ve tasarım faaliyetlerini de artırmasını bekliyoruz” dedi
Mercedes-Benz Türk Finansman ve Denetim Direktörü Stefan Baasner, bu yeni yatırımla fabrikanın ihracatına ciddi bir ivme kazandıracaklarını inandığını söyleyerek, “2011 – 2015 yılları arasındaki yatırımımız henüz tamamlanmışken, 2016 – 2018 yıllarını kapsayacak yatırım programımızı açıklamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu yeni yatırımın da sonunda Mercedes-Benz Türk olarak Aksaray iline yapmış olduğumuz toplam yatırım miktarı 470 milyon Euro’ya ulaşmış olacak. Uzun yıllardır Türkiye’de kamyon üretiminin içinde bulunuyor, 6 ton ve üzeri kamyon pazarında son 14 yıldır aralıksız pazar liderliğimizi koruyoruz. 2015 yılında, yine kendi rekorumuzu kırarak 19.060 adet kamyon satışı gerçekleştirdik. Mercedes-Benz Türk olarak biz Türkiye’ye ve Türk insanına inanıyoruz” diye konuştu.
Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası Direktörü Prof. Dr. Frank Lehmann ise tamamen ihracata yönelik olarak gerçekleştirilen kapasite artışının aynı zamanda bölge insanına katkı anlamına gelen, çalışan sayısını da bin 200 kişi artırarak, 3 bin kişiye çıkaracak olmasına dikkat çekti.
İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük yatırımlarından biri olan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 1986 yılında 290 çalışanla üretime başladı. Bugün toplamda 1.800 kişiye istihdam sağlanıyor. Çalışan sayısını 3 yıllık süre içerisinde, kademeli olarak artırarak 3.000 kişiye yükseltmek isteyen fabrika yönetimi, ekibe dahil olacak çalışanların yüzde 75’inin mavi yakalı, geri kalan kısmının ise beyaz yakalılardan oluşacağını öngörüyor.
Rakamlarla Aksaray Kamyon Fabrikası
- 1986 yılında 3.600 adetlik üretim kapasitesiyle üretime başlayan fabrikada 2015 yılında 19 bin 688 adetlik rekor üretime ulaşıldı.
- Fabrikada bugüne kadar toplam 223 bin 505 adet kamyon ve çekici üretildi.
- 2001 yılında ihracata başlayan fabrika, bugüne kadar yaklaşık 32 bin 500 kamyon ihraç etti.
- 30 yıl önce 290 olan çalışan sayısı 2015 yılında 1.800’e ulaştı.
- Bugüne kadar 355 milyon Euro olan yatırım rakamı, yeni kapasite artırma programı sonucunda 470 milyon Euro’ya çıkacak.
Otomotiv Strateji Belgesi yenilenerek geliyor
Otomotiv endüstrisinin büyük ölçüde geleceğini şekillendirecek olan, ilki 2014 yılına kadarki hedefleri içeren, ancak büyük çoğunluğu hayata geçirilemeyen Otomotiv Sanayi Strateji Belgesi’nin yeni versiyonu kısa bir süre sonra yürürlüğe girecek. Bakan Fikri Işık’ın Mercedes-Benz’in Aksaray’daki temel atma töreninde yeni belgeye ilişkin ilk bilgileri şöyle sıraladı: “Yeni belgemizde temel hedefimiz yerli marka otomobillerimizi üretmek ve katma değeri yüksek ürünler ile dünya otomotiv pazarında daha fazla söz sahibi olmaktır. Şu an otomotiv sektöründe dış ticaret dengesi açısından başabaş bir konumdayız. Yeni yatırımları artırarak, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine yoğunlaşarak, güçlü olduğumuz bu sektörde, ülkemizi net ihracatçı konumuna getireceğiz. Artık, otomotiv teknolojisini ve mevzuatını izleyen ve uygulayan değil belirleyen ülkeler arasında yer alacağız. Çalışmalarını sürdürdüğümüz yerli otomobil projesiyle, batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri ülkemize kazandırmış olacağız.”