Mart kapıdan baktırdı
Otomotiv sektörü 2020 yılının ilk iki ayındaki büyüme trendini mart ayında koronavirüs etkisiyle kaybetti. Evde kalma çağrılarına olumlu yanıt veren tüketici showroomları önceki iki aya göre boş bıraktı. Kötü geçen 2019’a paralel bir üçüncü ay performansı ile otomobil ve hafif ticari araç pazarı 50 bin 8 adet oldu.
Koronavirüs etkileri mart ayı otomobil ve hafif ticari pazarı rakamlarını yalnızca 15 günde bile etkilemeyi başardı. Ocak ve şubat aylarındaki yükseliş mart ayında bir miktar duruldu. Buna rağmen rakamlar otomotiv sektörü için kötü geçen 2019 yılının yüzde 1.6 üzerinde gerçekleşti. ODD verilerine göre 2019 yılında 49 bin 221 adet olan mart ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2020’nin üçüncü ayında 50 bin 8 adet oldu. Ocak ve şubat aylarındaki yüksek talep sayesinde 2019 yılına göre ilk çeyrek hala pozitif. 2020 yılı ilk çeyreğinde toplam pazar yüzde 41 arttı.
OTOMOBİL ARTTI TİCARİ DÜŞTÜ
Koronavirüs krizi olmasaydı ocak ve şubat aylarına paralel rakamlarla gerçekleşmesi beklenen mart ayında otomobil satışları bir önceki senenin aynı dönemine göre artış gösterirken hafif ticari araç satışlarında düşüş gözlemlendi. Mart ayı otomobil satışları 2019 yılı mart ayına göre yüzde 3.26 arttı ve 39 bin 887 adet oldu. Geçen sene 38 bin 628 adet satış gerçekleşmişti. Geçen sene 10 bin 593 olan hafif ticari araç pazarı ise 2020 yılı mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.46 azaldı ve 10 bin 121 adet olarak gerçekleşti.
TÜKETİCİNİN TERCİHİ KÜÇÜK HACİM
Türkiye’de otomotiv almayı tercih eden tüketiciler düşük vergi dilimindeki, küçük hacimli ve küçük sınıf otomobilleri tercih etti. 2020 yılı mart ayı sonunda otomobil segmentinin yüzde 83.4’ünü vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerinde yer alan araçlar oluşturdu. Mart ayı sonunda 1600cc altındaki otomobil satışlarında yüzde 45.1 artış gözlemlendi. 1600-2000cc aralığında motor hacmine sahip otomobil satışlarında yüzde 8.4, 2000cc üzeri otomobillerde ise yüzde 29.8 azalış oldu. 2020 yılı Mart sonunda 107 adet
elektrikli ve 3 bin 503 adet hibrit otomobil satışı gerçekleşti. Dizel otomobil satışlarının payı yüzde 44.86’ya gerilerken, otomatik şanzımanlı otomobillerin payı yüzde 71.51’e yükseldi.
ÜMİTLER YAZA KALDI
Otomobil üreticileri koronavirüs önlemleri kapsamında fabrikalarında üretimlerine mart ayı içerisinde iki haftalık ara vermişlerdi. Honda, Ford Otosan, Toyota gibi üreticiler önlemler kapsamında bu arayı iki hafta daha uzattıklarını açıkladılar. Talebin de düşmesi ile birlikte üretimin durması, otomotiv sektöründeki esas daralmanın mart ayında değil nisan ayında yaşanacağını gösteriyor. ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, “Mart ayının ilk haftasında talep güçlü başlamıştı ancak ortasından sonra durma noktasına geldi. nisan ve mayıs için sektör genelinde beklentiler oldukça zayıf, daralma çok daha yüksek olacaktır. haziran ayında normalleşme umudu içerisindeyiz” açıklamasını yaptı.
YEDEK PARÇA HACMİ DÜŞTÜ
Mart ayında koronavirüs etkisi yalnızca sıfır otomobille sınırlı olmadı. Satış sonrası ve yedek parça sektörü de bu durumdan ciddi şekilde yara aldı. Otomotiv satış sonrası sektöründe koronavirüs kaynaklı iş hacmi düşüşünün ilerleyen dönemde daha da artacağını vurgulayan Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetler Derneği’nin (OSS), Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp, “Son 2 haftalık dönemde, yedek parça toptan satışlarında yüzde 40, perakende mağazalarda ise yüzde 50’lik düşüşler gözlemledik. Bu rakam, tamirhane kısmında yüzde 55’i buluyor. İş hacmindeki düşüş trendinin daha da artmasını bekliyoruz” dedi.