Bisiklet yolları zorunlu olacak, peki yollar kullanılabilir olacak mı?
Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulunda, Çevre Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair tasarının teklifi kabul edildi. Buna göre kanun kapsamında 1 Haziran 2019’dan itibaren yeni imar planlarında, bisiklet yolları ve bisiklet park istasyonları zorunlu olacak.
Kanun birçok değişikliği barındırsa da bizi daha çok ilgilendiren bisiklet yollarının ve istasyonlarının zorunlu hale getirilmesi söz konusu kanun teklifi imar görmemiş alanlar için geçerli olacak. Bu haber birazcık bizi sevindirse de var olan bisiklet yollarının ne kadar bisikletlilere ait olduğu ve bisiklet sürmeye ne kadar elverişli olduğu tartışmaya açık. Bana göre önce var olan bisiklet yollarının denetimi ve tadilatının gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Tabi sorumluluğu sadece belediyelere atmak olmaz. Bisikletli Ulaşım Platformu’ndan Zeynep Arapoğlu Kreuzberg ve Beşiktaş’ta bisiklet sürmeyi Tagesspiegel Leute için karşılaştırmış. Zeynep Arapoğlu Kreuzberg te bisiklet sürmenin daha güvenli olduğunu ve altyapının daha iyi olduğunu söylüyor. Arapoğlu motorlu sürücü araç sürücülerinin bisikletlilere karşı Kreuzberg’te daha saygılı olduğunun altını çiziyor.
Her ne olursa olsun olumsuz koşullar, buna şuan ki mevsim şartları da dahil olmak üzere bizi yıldırmamalı. (burada kendime aylardır bisiklet binmediğim için göndermede bulunmuş olayım) Bisikleti çocukluğunuzda bırakmış ve geri dönmemiş iseniz size bilim öğretmeni olan Bill Nye’nin şu lafını hatırlatmak isterim “Bicycling is a big part of the future. It has to be. There’s something wrong with a society that drives a car to work out in a gym.”
Yani diyor ki; bisiklet geleceğin önemli bir parçası, otomobilinizle spor salonuna gitmek yerine bisiklete binin. Benim İngilizcem kendime derdimi anlatmaya yetecek kadar olduğu için doğru çevirememiş olabilirim 🙂 eğer sizinde İngilizceniz biraz zayıf ise şu sayfaya göz atmanızı tavsiye ederim.
Keyifli sürüşler