Ticaret bozulursa, siyaset düzelir
Otomotiv endüstrisi, geride bıraktığımız şubat ayında son 10 yılın en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre otomotiv endüstrisi ihracatı şubat ayında yüzde 12.5 artışla 2 milyar 230 milyon dolar oldu ve sektör 5 ay üst üste aylık ihracatta 2 milyar dolar barajını aştı. Bu rakam aynı zamanda Türkiye ihracatının beşte birini de otomotiv endüstrisinin gerçekleştirdiğinin göstergesi oldu.
Peki, siyasi krizlerin ihracata yansıması oldu mu? Her ne kadar, birbirleriyle savaş halindeki ülkeler arasında bile ticaretin kesilmediği bir çağda yaşıyorsak da, yine de bir bakmakta fayda var.
Şubat ayında Türkiye’nin gerçekleştirdiği binek otomobil ihracatındaki artış yüzde 60 oranında oldu. Endüstrisinin İtalya ve Fransa gibi, yani esas itibarıyla Türkiye’de üretim yapan markaların ana ülkelerine ihracatında yüzde 32’ye varan artış oldu.
Bunun dışında dikkat çeken başka artışlar da oldu. Mesela İsrail’e yapılan ihracatta yüzde 119’luk artış gibi… İran’a ihracattaki artış ise yüzde 87 olarak gerçekleşti. Yine geride bıraktığımız ayda ihracatta, Amerika Birleşik Devletleri’ne yüzde 49, Polonya’ya yüzde 30 gibi yüksek oranlarda artış kaydedildi.
Almanya’ya ihracat yüzde 1 düştü
Otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı Almanya. OİB verilerine göre şubat ayında bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 1 azalarak 335 milyon dolar oldu. İhracat rakamları ikinci büyük pazar İtalya’ya ise yüzde 32 artışla 258 milyon dolar, ardından gelen Fransa’ya yüzde 16 artışla 249 milyon dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 9 artışla 1 milyar 746 milyon dolar olurken, Amerika ülkelerine yüzde 60, Ortadoğu ülkelerine yüzde 19, Asya-Okyanusya ülkelerine yüzde 50 ve diğer Avrupa ülkelerine yüzde 54 arttı.
Görüldüğü gibi, en fazla kriz yaşıyormuşuz gibi görünen Batı dünyasıyla ticari ilişkilerimiz hiç de fena değil. Ortadoğu’da ise şimdilik sadece potansiyel var, savaşlar sona ererse, ticaret de hiç şüphesiz artacaktır.
Duruma karşı taraftan bakıldığında nasıl görüyor, dilerseniz o rakamlara da, en büyük ihracat ülkemiz olan Almanya üzerinden bakalım. Almanya’nın Türkiye’ye yaptığı otomotiv ürünleri ihracatında geçen yıl, 2015 yılına göre yüzde 10’luk bir gerileme yaşandı. Almanlar 2015 yılında 6 milyar 960 milyon Euro olan Türkiye’ye otomotiv ihracatının, 2016’da 6 milyar 300 milyon Euro’ya gerilemiş olmasından hiç hoşnut değiller.
Almanya’nın 15’inci büyük ihracat ülkesi olan Türkiye bu ülke için oldukça önemli. Geçen yıl Türkiye’ye 3.9 milyar Euro’luk makine ihracatı yapan ülkede, 2017’de bu rakamlara ulaşılamayacağı konuşuluyor. Aynı kaygı Türkiye’ye yılda 3 milyar Euro’luk ihracat yapan kimya endüstrisinde de var.
Rakamlar siyasi ilişkilerin, en azından kısa vadede ticarete bire bir yansımadığını gösterse de, özellikle Alman iş çevreleri Türkiye’yi tehdit eden terörün ortadan kaldırılması ve Türkiye’nin yeniden eski büyüme rakamlarına ulaşması için işbirliğinin artırılması gerektiğini söylüyorlar.
Ticaretin siyaseti daha hızlı etkilediği düşünülürse, Alman iş çevrelerinin Türkiye’de uğradığı kayıplar arttıkça, ilişkiler de ‘eski sakin’ seviyesine dönecektir denilebilir.