Bisiklet ile futbolu birleştiren spor “Cylce-ball”
Sizler için bisikletle birlikte yapılabilen bir sporu daha araştırdık ve işte karşınızda “Bisiklet Futbolu”.
Bisiklet ve futbolu beraber duyunca nasıl yani dediğinizi duyar gibiyiz. Öncelikle belirtmeliyiz ki bu futbol tabii ki sizin bildiğiniz gibi 11 kişiyle oynanmıyor. Bu futbol 2 kişilik takımlardan oluşuyor ve bisiklet üzerindeyken oynanıyor. Hatta bu spor aslında öyle uzun yıllardır oynanıyor ki Dünya Şampiyonası bile yapılıyor.
Bisiklet Futbolu yani Cycle ball nedir?
Cycle ball anlaşıldığı üzere bisiklet üzerinde oynanan futboldur. Oldukça sert bir disiplini olan Bisiklet Futbolu 2 kişilik iki takımın 7 dakikalık periyodlarla iki devre halinde oynadığı bir spor. Bu sporda elleri ve ayakları kullanmak yasak. Topa sadece bisikletinizin tekerlekleriyle vurabilirsiniz. Cycle Ball sporunun ortaya çıkışı ise oldukça eğlenceli bir hikayeye sahip. Artistik bisikletin kurucusu olan Alman asıllı Amerikalı Nicholas Edward Kaufmann köpeğiyle yaptığı gösteriler sırasında bu spor ortaya çıkmış daha sonra da bu spor halk arasında muhteşem top anlamına gelen RadBall olarak anılmaya başlanmıştır.
Bu sporda uyulması gereken kurallar ise oldukça basit. Öncelikle bu futbolu oynayabilmek için fixie olarak da bilinen vitessiz ve frensiz bisikletler kullanılıyor. Tıpkı klasik futbolda olduğu gibi fauller serbest vuruş ve penaltılarla cezalandırılıyor ve penaltı alanı içerisinde kaleci ellerini kullanabiliyor. Cycle-ball maçları esnasında vücudun herhangi bir kısmının yer ile temas etmesi yasaktır. Kural ihlalleri sonucunda karşı takıma verilen penaltıların ise kaleye uzaklığı 4 metredir.
Cycle ball yani bisiklet futbolu nerelerde oynanıyor?
Çek Cumhuriyeti sarsılmaz disiplini ile dünyanın en başarılı ülkesi. Bunun dışında Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya gibi ülkelerde yaygın olan cycle-ball’un 1930’dan itibaren dünya şampiyonaları da düzenleniyor. Bu sporda en başarılı oyuncular da, 1965-1988 yılları arasında 20 dünya şampiyonluğu kazanan Çek asıllı Pospisil kardeşler. Kapalı alan bisiklet sporlarının genelinde en aktif ve başarılı ülke olarak ise Almanya gösteriliyor. Almanya’da bu alanda 10.000 lisanslı sporcu bulunuyor.
Ülkemize gelince ise maalesef iç mekan yarışmalarının adlarını dahi bilmiyoruz. Bilmediğimiz içinde bu sporların yapılabileceği tesislerimizde yok. Eğer bu haberimizi okuduktan sonra artistik bisiklet veya bisiklet futbolu ile ilgili bir şeyler yapmak isterseniz sanırız en popüler olan yerde bu işi öğrenme şansınız daha yüksek. Kim bilir belki de önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu spor dalıyla gençlerimizin ülkemizi temsil ettiğini görebiliriz. Güzel günler ve sporlar gençlerimiz için.