Muhalefet nasıl işe yarar?
Alman Yeşilleri, ülkelerinde federal meclise girdikleri ilk günden itibaren, dünya devi Alman şirketlerini özellikle çevre konusunda ciddi zorlayıcı muhalefet yapıyorlar. Euro normlarının konması, çevreye daha az zehirli gaz saçan teknolojilerin geliştirilmesinde ciddi payları olduğu tartışılmaz.
Başka bir memlekette olsa, o saat “vatana ihanet” ilan edilebilecek bu muhalefet türü, Almanya gibi ülkelerde nedense sıkıntı yaratmıyor.
Niyetim Alman Yeşilleri’nin politikalarını tartışmak değil. Sadece yaptıkları muhalefetin doğurduğu sonuçlara değinmek istiyorum.
Yeşillerin son atağı 2030 yılından itibaren fosil yakıtların yasaklanması konusunda oldu. Almanya gibi dünyanın en büyük otomotiv ülkelerinden birinde, fosil yakıtların yasaklanması istemek, düşünmeyi bizim gibi ülkelerde öğrenmiş insanlar için sahiden tahammülü zor bir durum gibi görünüyor. Ama oralarda başka bir iklim hakim.
Uzatmadan asıl meseleye döneyim. Aachen Üniversitesi bünyesinde çalışan bir grup bilim adamı, ‘bu yeşillerin yaptığı ekonomimizin ve devletimizin temeline dinamit koymaktır’ demek yerine 2030’dan itibaren gelmesi söz konusu olan fosil yakıt yasağına karşı yeni yöntemler geliştirmeye başlamış. Atıp tutmak, toplum içinde muhalefet eden ‘bitli hippilere’ düşmanlık yaratıp, aykırı konuşanları sindirmek varken, oturup elektrikten nasıl yakıt üretiriz diye düşünmüş, hatta bunu başarmışlar da.
Üniversite ‘Power-To-X’ metodu adını verdiği bir elektroliz yöntemiyle, elektriği hidrojene dönüştürüp, karbondioksit karıştırarak gaz ya da sıvı yakıt üretiyor. Endüstri de bu yeni yakıt türüne uygun araçlar geliştiriyor elbette. Testler de oldukça başarılı.
Şimdilik tek sıkıntısı maliyet olan bu yöntem kısa bir süre içinde verimliliği yüzde 60 oranına çıkarmayı da vaat ediyor. Bu ne demek derseniz? Günümüz şartlarında benzinin teorik verimliliği yüzde 35, pratikte ise bu oran yüzde 20’ler civarında. Yani doldurduğumuz her deponun yüzde 80’ine yakınını egzozdan yanmadan atıyoruz. Bu da tartışma konusu olan kirliliği yaratıyor.
Yöntem şimdilik pahalı, ancak fosil yakıtların dünyaya çıkardığı çevre ile ilgili maliyetler ve bu yeni yakıtın verimliliği göz önüne alındığında aradaki fark göze alınamaz görünmüyor.
Şimdi gelelim bu yazının başlığına, ya da gelmeyelim boş verin. İsteyen istediğini düşünsün!
Güzel bir örnek. Umarım fosil yakıtlardan kısa zamanda kurtulup, dünyaya daha zararsız ve insan aklına daha uygun bir yönteme geçeriz.
Fosil yakıttan kurtulmak biraz zor tüm dünya ülkelerinin dengeleri altüst olur…
?