Avrasya Bisiklet Fuarı mı, o da ne?
Beklenen Fuar kapılarını açtı: Avrasya Bisiklet Fuarı
Nisan aylarının ortasında 14-17 Nisan tarihlerinde düzenlenmesi beklenen Avrasya Bisiklet Fuarı nihayet gerçekleşti. Biz bisiklet severlerin heyecanla ve büyük umutlarla beklediği fuar ne yazık ki büyük bir hayal kırıklığıydı. Sizlere fuarla ilgili haberler paylaşacağımızı söylemiştik fakat ne yazık ki sizinle hiçbir haber paylaşamadık. Paylaşabileceğimiz bir haber bulamadık. 3 Şerit ekibi olarak Eurasia Moto Bike Expo’da yaptığımız gibi sizinle fuar görüntüleri paylaşabilmek ve bazı bisiklet marka ve modellerini sizlere tanıtabilmek isterdik.
Elbette ki sizinle paylaşmak istediğimiz bir kaç konu olacak. Öncelikle Eurasia Moto Expo’da bisiklet sporu için daha fazla yer ayrılmıştı. Aktarıcılardan, fren sistemlerine, seyahatlerinizde bisiklet taşıma seçenekleri, formalar, kasklar vb. kısacası bisiklet için aradığınız her ne varsa onları orada görme ve inceleme imkanı bulabilmiştik. Fakat adı “Avrasya Bisiklet Fuarı” olan evet özellikle “Bisiklet” olan bir fuarda bunların hiçbiri yoktu. İnanılır gibi değil ama evet Bisiklet fuarında bence olması gereken bir sürü şey yoktu. Olanlar ise tabii ki fuarda daha indirimli fiyatlarla bisiklet alabilmeyi uman ebeveynler ve onların çocuklarıydı. Çocuklar beğendikleri bisikletleri deniyorlar aileleri ise peşlerinden onları takip ediyorlardı. Tamam akrobasi hareketleri beklemiyorduk aslında olsa çok hoş olurdu ama ziyaretçileri diğer alanlardan ayırabilecek bisiklet sporunu özendirecek hiçbir şey yoktu.
Avrasya Bisiklet Fuarı Katılımcıları, kimler vardı kimler…
Fuarda bulunan bisiklet markalarından Orbea kendi standına sahipti. Onun dışında Delta Bisiklet, Metin Bisiklet, Bisiklet Cumhuriyeti (Bicycle Republic) ve İleri Bisiklet stantlarında çeşitli markaların çeşitli modelleri vardı. Bu stantlarda isteyen beğendiği bisikletleri inceleme hatta deneme şansına sahipti. Biz gittiğimizde bu stantlarda ne yazık ki yetişkin olarak bisikletleri inceleyen kimseler yoktu. Çocuklar ortada dolaşıyorlar annelerine, babalarına bisikletleri gösteriyordu. Katılımcılarda mutsuzdu yüzlerinden bunu anlamak hiç zor değildi. Kim bilir onlarda ne heveslerle bu fuara hazırlanmışlardı ama bekledikleri ilgiyi göremeyince onlarda üzülmüşlerdi.
Fuar alanına girdiğimizde insanların yokluğunun dışında Bisikletliler Derneğinin bisikletleriyle gezmek isteyenler için ayırmış olduğu alan dikkatimizi çekti. Orada pekala bir kaç gösteri yapılabilir en azından bisiklet fuar alanına ilgiyi yöneltebilecek bir kaç şey yapılabilirdi. Fakat orada da ne yazık ki sadece çocuklar koşturuyor ya da birbirlerine çarpmadan gitmeye çalışıyorlardı. Belediyenin bir otobüsü bulunuyordu ki sanırım toplu taşımalarda bisikletlilere önem veriyoruz mesajı verilmeye çalışıyordu. Birde Metro Turizm otobüslerinden biri vardı. Onlarda biz bisikletlilere değer veriyoruz, bizi tercih edin mesajını vermek istiyorlardı ama orada bulunan bisiklet gruplarından bir kaçı maalesef bu şirketle ilgili güzel anılarından bahsedemiyorlardı.
Fuara katılan bir kaç bisiklet topluluğu vardı elbette. Kaç tane diye sorarsanız eğer 4 ya da 5 taneydi. Onlarda fuar alanına ulaşımı kolay olan topluluklardı. Bunların dışında fuara katılan topluluklardan bir tanesi benim özellikle ilgimi çekti çünkü bu topluluk uluslararası çalışmalar da yürüten Muğla’da kurulmuş olan EuroVelo topluluğu idi. Eurovelo topluluğunun kurucusu olan aynı zamanda #NowWeMove ve #NowWeBike projelerini de hayata geçiren Feridun Ekmekci ile sohbet etme imkanı bulduk. Yakın zamanda Avrupa Sınır Ötesi Bisiklet Turu düzenlemeye hazırlanan EuroVelo hakkında daha fazla bilgiyi sizlerle başka bir yazımızda paylaşacağız. Sizler bu yazımızı bekleyemeyecek kadar sabırsız ve bu sınır ötesi tura katılmak isterseniz ise gerekli bilgileri www.eurovelo.org sitesinden de edinebilirsiniz.
Fuarda ayrıca sağlık adına da bir katılımcı vardı. Hayatta Kal Derneği de katılmıştı ve orada isteyen kişilere spor yapma esnasında kalp krizi veya atak geçiren kişilere nasıl yardımcı olabileceğimizi öğretiyorlardı. İsteyenler daha ayrıntılı bilgi alıp bu eğitimlere katılabilirlerdi. Ne yazık ki burada da kimse yoktu. Ayrıca fuarda elektrikli bisikletler de vardı. bnbike ve Velectran isterseniz kendi elektrikli bisikletlerini deneme imkanı sunuyor ya da sahip olduğunuz bisikletlere adapte edebileceğiniz elektrikli motor sistemlerini tanıtıyorlardı.
Fuardan anladıklarımız
Bisiklet sporu hala insanlarımız tarafından hak ettiği ilgiyi göremiyor. Bunu biliyorduk aslında ve gerek bireysel olarak gerekse topluluklarımız olarak elimizden gelen her şeyi yapıyorduk. İnsanlar diğer fuarlara mutlaka gitmeliyim diye bahsederken neden aynı ilgiyi aynı heyecanı bisiklet fuarları içinde duymasınlar. Motosiklet fuarlarında elbette bisikletler olabilir sonuçta bisikletler motorların ataları ama bütün malzemeyi nasılsa oraya geliyorlar, orada isteyen istediğini görür diye oralara yönlendirmekten vazgeçmeliyiz. Eğer bir Bisiklet Fuarı yapılıyorsa bisikletle ilgili her şey olmalı. Bu konuda daha özenli davranmalarını bekliyoruz ve bir sonraki Bisiklet Fuarında bisiklet severlere hak ettikleri gibi bir alan, gösteri ve heyecan sunmalarını bekliyoruz. Bisikletin hak ettiği değeri görmek ümidiyle bir sonraki bisiklet etkinliğinde görüşmek üzere. Bisikletle sağlıkla kalın.