3 Şerit

Renault, “baskın değil kontrollü denetim” dedi

 

Renault da tıpkı Volkswagen gibi, emisyon rakamlarını manipüle etmekle itham edildi. Ajanslara ‘markanın teknoloji merkezlerine baskın’ olarak yansıyan ve bir sendika yöneticisine dayandırılan haberler ise Renault tarafından doğrulanmadı.

Dün sabah saatlerinde Paris Borsası’nda bomba etkisi yaratan ve Renault hisselerinin yüzde 20 düşmesine neden olan söylentiye göre markanın bazı teknoloji merkezlerine geçen hafta Ekonomi Bakanlığına bağlı çevre birimleri baskın yapmış ve tıpkı Volkswagen’e olduğu gibi emisyon manipülasyonu izleri aramıştı. Renault’dan akşam saatlerinde gelen resmi açıklamada ise, baskından söz edilmezken, ‘Fransız Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanlığına bağlı Enerji ve İklim Genel Müdürlüğü ile yakın bir işbirliği içinde olunduğu belirtildi. Açıklamada söz konusu kurumun incelemeye aldığı 25 Renault aracının 11’indeki çalışmaları tamamladığı, bu araçlarda her hangi bir yanıltıcı yazılıma rastlanmadığı, diğer araçların testlerinin devam etti belirtildi. Açıklamada bağımsız teknik komisyon tarafından gerçekleştirilen ilk bulgu analizlerini doğrulamak amacıyla yerinde bir dizi kontrol yapmaya karar verildiği ve (basına baskın olarak yansıyan) genel merkez, Lardy’deki Renault Teknik Merkezi ve Guyancourt’taki Technocentre’da işbirliği içinde incelemeler yapıldığı ifade edildi.

Renault Grubu’ndan  yapılan açıklamanın tam metni ise şöyle:

RENAULT GRUBU’NDAN AÇIKLAMA

“Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından lider bir otomotiv üreticisinin araçlarında Defeat Device türünde bir yazılımın ortaya çıkarılmasının ardından Fransa hükümeti tarafından bağımsız bir teknik Komisyon görevlendirildi.

Bu bağımsız teknik Komisyonun amacının, Fransız otomobil üreticilerinin araçlarında benzer yazılım kullanmadıklarını doğrulamak olarak açıklandı.

Bu bağlamda UTAC, 25 adedi Renault olmak üzere 100 otomobili test ediyor. Aralık 2015’in sonunda, 4’ü Renault marka olmak üzere 11 aracın test süreci tamamlandı. Böylece Fransız kamu kurumlarıyla Renault mühendisliği arasında verimli ve etkili bir diyalog oluşması sağlandı.

Bağımsız teknik Komisyonun önemli aktörlerinden biri olan Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanlığına bağlı Enerji ve İklim Genel Müdürlüğü, devam eden prosedürün Renault araçlarında herhangi bir yanıltıcı yazılıma rastlanmadığını ifade etti.

Bu, Renault için iyi bir haber.

Devam eden testler akabinde, piyasaya sunulan araçlar gibi fabrikadan çıkan Renault araçları için Renault grubunun, Renault Emisyon Planının bir parçası olarak hızlı bir şekilde piyasaya sunmaya karar verdiği ve araçlarının dinamik performansını geliştirme amacı güdecek iyileştirme çözümlerinin ortaya konulması sağlanacak.

Buna paralel olarak, DGCCRF bağımsız teknik Komisyon tarafından gerçekleştirilen ilk bulgu analizlerini doğrulamak amacıyla yerinde bir dizi kontrol yapmaya karar verdi

DGCCRF, Genel Merkez, Lardy’deki Renault Teknik Merkezi ve Guyancourt’taki Technocentre alanlarını seçti.

Renault çalışanları, Kamu Denetim Komisyonu’nun çalışmaları ve Ekonomi Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmesine karar verilen kontroller sırasında tam işbirliği sağlamaktadır.

COP 21’in başarısının ardından Renault, gezegenin korunması için gerekli endüstriyel çözümlere yönelik yatırımlarını artırmaktadır.

Renault Grubu hali hazırda CO2 emisyonlarının iyileştirilmesi programlarında ilk 3 sırada (2013’te 1. ve 2014’te 2.) yer almakta olup, araçlarının karbon ayak izini %10’a kadar azaltmıştır.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir