Ölümü gören VW sıtmaya razı olacak
ABD’de 18 milyar dolar ceza ödeme ihtimaliyle karşı karşıya kalan Volkswagen, gerçekten bu kadar büyük cezayı ödemek zorunda kalacak mı? ABD’deki örnekler, cezalar ‘pazarlık’ la aşağı çekilse de ‘yan masraflarıyla’ hiç de ucuza mal olmadığını gösteriyor
Volkswagen, dizel araçlarda kullandığı, egzoz emisyonunu düşüren yazılım skandalının patlamasıyla ilk büyük cezasını Frankfurt borsasında ödedi. Önce yüzde 18, ardından yüzde 20’ik düşüşler yaşayan hisse senetleri hala dış etkilere oldukça açık biçimde duruyor. Şirket ABD’de ‘oynanmış’ yazılım kullanarak sattığı 482 bin adet araç için araç başına 37 bin 500 dolar, toplamda da 18 milyar dolarlık bir cezayla karşı karşıya. Ama bu bile marka için henüz ‘ölüm’ demek değil.
Çünkü ABD’nin ardından anavatanı Almanya’nın da içlerinde olduğu pek çok Avrupa ve Asya ülkesinde satılan ve bu yazılımı kullanan 11 milyon araç olduğu ortaya çıktı. Üstelik başta sadece 2,0 litrelik dizel motorlarda kullanıldığı söylenen yazılımın 1,6 litre hacmindeki dizel motorların kontrol ünitelerinde konulduğu anlaşıldı. Yani böylelikle bu motorların Türkiye’ye de satılmış olduğu anlaşıldı.
ABD, daha önce yaşanan örneklere bakıldığında, başta anons ettiği cezalarda sonradan indirime gidebiliyor. Ama bu indirim Volkswagen’in durumunda pek de teselli vermiyor. Çünkü ABD’de henüz bireysel kullanıcıların açacağı davalarda ne talep edeceği ve fantastik Amerikan mahkemelerinin neye hükmedeceği henüz bilinmiyor. Tabi bu tip davanın mahkeme ve savunma masraflarının da hükmedilen tazminatlar kadar fantastik olacağını da hesap etmek gerekiyor.
Markanın 2015 yılı sonuna kadar harcayacağını duyurduğu 6,5 milyar dolar işte bu öngörülmeyen harcamalar ve aynı zamanda dünya üzerinde satıldığı açıklanan 11 milyon aracın yazılımlarının yenilenmesi için kullanılacak. Bu rakamın üzerine 18 miyar dolarlık rakamı ödemek zorunda kalsa bile, Volkswagen, ölümü gördüğü için sıtmaya razı olacak.
Hangi otomotiv markasına ne kadar ceza kesildi
TOYOTA
2014’de Sıkışan gaz pedalı için dünya çapında sıkıntı yaşadı, sorunun altından kalktı ama 1,2 milyar dolar ceza ödemek zorunda kaldı.
GM
2015’de yolculuk sırasında kendiliğinden kapanan kontak için 900 milyon dolar ödedi. 2,6 milyon aracı geri çağırmak zorunda kaldı.
CHRYSLER
2015 Chrysler için de kara bir yıldı. Jeep Grand Cherokee’nin kaza sırasında yakıt deposunun alev alma ihtimalini duyurmadığı için 150 milyon dolar ödedi. Marka ayrıca yanıltıcı geri çağırmadan da 105 milyon dolar ödedi.
HYUNDAİ-KIA
Yanıltıcı yakıt tüketimi verileri yayınlamaktan 200 milyon dolar ödedi.
HONDA
Kamuoyunu yanıltıcı bilgi vermekten 70 milyon dolar ödedi.
DAIMLER
2008 yılında yanıltıcı yakıt tüketimi verileri yayınladığı gerekçesiyle 30 milyon dolar ödedi.
GM, FORD, RENAULT, TOYOTA, PEUGEOT VE CİTROEN
2015 yılında 21 marka kartel oluşturmaktan soruşturmaya uğradı ve 14 ile 21 milyon dolar arasında değişen miktarlarda cezalar ödemek zorunda kaldılar.