Yakıt cimrisi şehir motosikleti – Honda NC 750X – TEST –
Honda’nın şehir içindeki kıvraklığıyla dikkat çeken yol endurosu NC 700X’in yeni nesli olan NC 750X, sunduğu düşük yakıt tüketimi, yüksek torku, ve konforlu sürüş dinamikleri ile farklı bir soluk getiriyor.
Sınıfının en az tüketeni olarak dikkat çeken ve 2013 senesinde orta sınıf yol enduroları arasında en yüksek satış rakamına sahip olan NC 700X’i 2014 senesinin son çeyreğinde yenileyerek neredeyse tüm eksikliklerini gideren Honda, motosiklet satışlarında yakaladığı başarılı çizgiyi NC 750X modeli ile de devam ettirdi. Honda NC 750X, Honda’nın Jazz isimli otomobilinin motor bloğu ile aynı altyapı üzerine inşa edilen, otomobilde kullanılanın yarısı boyutlarındaki paralel çift silindirli 745cc’lik motoru ile düşük tüketim ve yüksek tork sunuyor.Tasarım konusunda herkesin aynı görüşü paylaşmayabileceği bir çekiciliği var. Ön taraftan bir güvercin gagasını andıran tasarımı ve yuvarlatılmış çizgileriyle hoş bir tasarıma sahip. Elektronik göstergeleriyle de yeni nesle ayak uyduran bir görünüşü var.
Enduro değil, tam bir şehir motoru
Her ne kadar bu tarz motosikletlere halk arasında yol endurosu dense de Honda NC 750X için tam olarak enduro demenin doğru olmayacağını düşünüyoruz. Testimiz süresince toprak ve hafif arazi yollarda da bulunmamıza karşın özellikle üzerindeki asfalt kullanımına yönelik lastiklerle bunun yapılmamasını tavsiye edebiliriz. Lastikler değiştirildiği taktirde toprak yol gibi, hafif asfalt dışı yollarda sorun çıkartmayacağını söyleyebilirim.
Ancak Honda NC 750X’in esas özelliği asfaltta ortaya çıkıyor. Şehir içinde, özellikle büyük şehir trafiğinde büyük cüssesine rağmen sunduğu kullanım kolaylığıyla dikkat çeken NC 750X, fabrika verilerinde söylenen rakamlara kadar düşen ortalama yakıt tüketimi sunabiliyor.
Test tüketimimiz ortalama 4 litre
Honda NC 750X’i test ettiğimiz süre boyunca hem şehir içi trafiğinde aralardan geçtik, hem hafif arazi diyebileceğimiz toprak yollarda gezdik, hem de otobana çıkıp uzun yoldaki etkinliğini test etme şansımız oldu. Her koşulda test etme imkanı bulduğumuz motosiklet ile yakaladığımız ortalama tüketim ise şaşırtıcı derecede düşük oldu. Tüm zorlamalarımıza rağmen motoru teslim ederken yol bilgisayarında 100km’de 4 litre yazıyordu. Sakin uzun yol sürüşlerinde tüketim değerlerinin 3 litrelere kadar düştüğünü görmekse 750cc’lik bir motor için oldukça iddialı oldu. Düşük yakıt tüketimi ile 14,1 litrelik yakıt deposu kapasitesi de oldukça yeterli gözüküyor.
Honda bu motoru tasarlarken tamamen şehir içi kolay kullanım ve düşük yakıt tüketimi hedeflemiş. “219 kg’lık bir motosiklet ne kadar kolay kullanılabilir ki?” soruları geliyor olabilir şu anda. Bu soruya cevap ise çok basit; Honda bu motorda yakıt deposunu yolcu selesinin altına alarak motorun ağırlık merkezinin aşağıda kalmasını sağlamış. Böylece NC 750X bu kadar ağır bir motor olmasına karşın bunu kullanıcısına hissettirmiyor. Yakıt tankının selenin altında olması başka kullanışlı öğeler de sunulmasına yardımcı olmuş. Normalde deponun bulunduğu bölmede, önde bir kask konulabilecek kadar bagaj alanı sunan NC 750X bu sınıfta arkaya çanta takmadan da işe ve gezmeye gidebilecek konfor ve kullanışlılık sağlıyor. Artçı selesi de yeterli genişliği ve paralel çift silindirli motorun sunduğu düşük titreşim ile oldukça konforlu. Arkaya artçı olarak binen ekip arkadaşımız, çanta takıldığı taktirde yaslanıp uyuyabileceği bir konfor olduğunu belirtti. Kullanım kolaylığı konusunda tek handikabı korna ve sinyal düğmelerinin alışılmışın aksine ters konumlandırılmış olması. Bu duruma alışma süresince sinyal vermeye çalışırken korna çaldığımız oldu.
Gidişi yeterli, duruşu başarılı
Bu kadar düşük tüketim elde etmek için elbette ki bazı şeylerden fedakarlık yapmak gerekiyor. 55 Hp güç üretebilen NC 750X’ten yüksek motor hacmine aldanıp süperspor motosikletlerle boy ölçüşebilecek bir performans beklemek çok yanlış olur. Honda Jazz modelinin motor bloğundan alınan 2 silindirli 745cc’lik motoruyla 68 Nm’lik tork sunabilen NC 750X, yalnıca 6500 devir çevirerek birçok motosikletin neredeyse yarısı kadar devir çeviriyor olabilir ve kulağa az gelebilir. Ancak sunduğu yüksek tork sayesinde alt devirlerde titreşimsiz ve yumuşak bir sürüş sağlıyor. 6 ileri manuel şanzımanı da bu başarılı sürüş dinamiklerine katkıda bulunmayı başarıyor. Tabii bu sürüş konforunda etkili olan bir diğer elemanın teste aldığımız motosikletin üzerindeki Pirelli Rosso II lastikler olması da çok doğal. Hem lastiklerin başarısı hem de standart olarak sunulan ABS sistemi sayesinde motosikletin fren performansı da oldukça başarılıydı.
Kullanıcılardan aldığımız yorumlar, ilk satın alındığında üzerinde gelen Dunlop marka lastiklerin ısınma sorunu olduğu ve çok geç ısındığı için sürüşün ilk zamanlarında tutunma problemi yaşattığı doğrultusundaydı. Bizim kullandığımız NC 750X’in üzerindeki lastiklerden olsa gerek, virajlarda ve frenlemelerde hiçbir sorun yaşamadık. Honda NC 750X aynı zamanda çift kavramalı DCT şanzıman seçeneği de sunuyor.
Yazı: Cem Özenen
NC 750x dc sahibiyim oldukça memnunun sadeçe şikahetçi olduğum konu klltukların rahat olmayışı güneş arka taraftan vurduğunda gösterge panelinin yansıma yaparsk sürüçüsünü rahatsız etmesi onun hariçinde memnunum hondaya teşekkür ederim.